Perhekotivanhemmat

Perhekoti Haaviston perhekotivanhemmat ovat Janita Kuusisto ja Jarno Laine. Janita on koulutukseltaan sosionomi (AMK) ja on kartuttanut työkokemusta lähinnä päihde- ja rikosseuraamustyöstä, jossa erityinen mielenkiinnon kohde on ollut naiserityisyys. Lastensuojelun kokemusta Janita on saanut eri lastensuojeluyksiköistä, perhetyöstä sekä erityisyksiköistä ja päihdekuntoutuksesta. Janita on tehnyt useamman vuoden töitä vanhemmuusteeman ympärillä; naiserityistä päihde- ja asunnottomuustyötä. Hän on päässyt seuraamaan lastensuojelun toimenpiteitä vanhemman rinnallakulkijana. Päihdeäitien kanssa työskentelyssä lastensuojelu on ollut yksi tärkeimmistä verkostoista. Sosiaalialan koulutuksen sekä työkokemuksen lisäksi Janitalla on täydennyskoulutuksena neuropsykiatrisen valmentajan koulutus. Jarno on valmistunut ammattikoulusta pintakäsittelijäksi ja tehnyt työtä maalarina ja rakennussaneeraajana valmistumisen jälkeen yli kymmenen vuotta. Muutettuaan perhekotiin Jarno aloitti oppisopimuksella nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutuksen.

Janita on rauhallinen, jämäkkä, lempeä ja huumorintajuinen. Hän ei pelkää ottaa puheeksi mitään asioita ja tyyli ratkaista ristiriitatilanteet on keskusteleva ja tyyni. Jarnolla on suuri sydän, huumorintajua, perinteiset perhettä vaalivat arvot, maalaisjärkeä ja tarvittavaa jämäkkyyttä perhekotivanhemmuutta varten. Pariskuntaa yhdistää moni asia, mutta etenkin se, että he ovat elämässään matkan varrella kumpikin vapaaehtoisesti päätyneet tukemaan haastavasti käyttäytyviä nuoria erilaisissa elämäntilanteissa. 

Janitan harrastuksiin kuuluu luonto ja liikunta; kuntosali, luonnossa liikkuminen, marjastaminen ja pihatyöt. Janita on kasvanut maaseudulla, joten ulkona puuhailu on hänelle tärkeää, mutta toki kotisohvalla elokuvan katsominenkin on mukavaa rentoutumista. Jarnon harrastuksiin kuuluu moottoriajoneuvot, joten vanhojen autojen ja moottoripyörien korjailun ja ajelun merkeissä kuluu aikaa. Jarnon haaveena on saada nuoria innostumaan tämän harrastuksen pariin, jotta saisi autotalliin kaverin, jolle päästä opettamaan näitä taitoja. Näin he kuvaavat itseään: ” Meidän kodissa tuoksuu pulla ja puhdas pyykki, mies vaihtaa autonrenkaat ja nainen siivoaa kodin, taustalla soi metallimusiikki ja joskus voi kuulla tatuointikoneen surinan mutta juuri siksi näissä puitteissa jokainen saa olla oma itsensä ja tulee juuri sellaisena hyväksytyksi.”